Les mesures destinades a la ramaderia extensiva s’han distribuït en les actuacions directes del Parc i els diferents tipus de subvencions. Així, les actuacions realitzades directament per la Brigada del Parc tenen un valor total de 111.367 ¤ de les quals s’han beneficiat nombrosos ramaders de les comarques del Pallars Sobirà i l’Alt Urgell. Sobre les subvencions, el Departament de Medi Ambient i Habitatge ha concedit ajuts a ajuntaments i a particulars amb terrenys dins del Parc Natural durant el 2005 per un import de 133.186 ¤. Així mateix, s’ha atorgat ajuts directes i cessió de material ramader de 62.000 ¤ al sector boví, 49.914 ¤ a l’equí i 12.700 ¤ a l’oví.
Amb aquests ajuts, el Departament de Medi Ambient i Habitatge aposta per desenvolupar Contractes de Conservació que garanteixin una aportació econòmica fixada per als ramaders que compleixin determinades pràctiques compatibles amb la conservació del patrimoni, perquè la ramaderia extensiva no només és compatible amb els valors naturals del Parc, sinó que és imprescindible per a la seva conservació.
A més del suport a l’economia local, fonamentalment al sector ramader, el pressupost del Parc Natural de l’Alt Pirineu s’ha distribuït entre les altres activitats que desenvolupa com ara els estudis i treballs tècnics, la conservació del patrimoni natural, l’ordenació de l’ús públic i educació ambiental i la construcció d’equipaments.
El Parc Natural de l’Alt Pirineu, el més recent de Catalunya (2003) i de major extensió (prop de 70.000 ha), compta amb un equip tècnic de gestió, depenent de la Direcció General del Medi Natural del Departament de Medi Ambient i Habitatge, i amb una Junta Rectora en la qual estan representats tots els ajuntaments de l’àmbit del Parc, diferents departaments de la Generalitat de Catalunya, i representants de col·lectius socials, propietaris de terrenys i professionals ramaders.